5 tips voor een bezichtiging van een huis

tips bezichtiging

Yay! Je hebt een match op Vodem.nl en een bezichtiging gepland met de verkoper. Maar waar moet je allemaal op letten bij een bezichtiging van een huis? Wij geven je 5 tips.

TIP 1. PLAN EEN BEZICHTIGING OVERDAG

Daglicht zorgt voor een bepaalde beleving in een huis. Kijk of er genoeg licht naar binnen valt. Daarnaast zorgt het licht ervoor dat je eventuele gebreken beter kunt zien.

TIP 2. MAAK FOTO’S

Wees niet bang om foto’s te maken. Tijdens de bezichtiging mis je vaak de details. Door het maken van foto’s kan je later alles nog een keer goed bekijken. Dat is niet alleen fijn als je een minder goed geheugen hebt, maar zo vallen ook de details op.

TIP 3. BEKIJK ALLES

Het spreekt vanzelf dat je alle kamers van het huis bekijkt, maar vergeet andere ruimtes niet over te slaan. Misschien is er een balkon, dakterras, kelder of schuur. Neem dus rustig de tijd om binnen en buiten te snuffelen. Extra tip: neem een knikker mee. Zo ontdek je of het huis scheve vloeren heeft.

TIP 4. STEL DE JUISTE VRAGEN

Het is belangrijk om de juiste vragen te stellen. Hoe lang staat het huis al te koop? Zo kom je erachter hoe populair de woning is. Wanneer de woning al lang te koop staat, gaat de verkoper wellicht akkoord met een lager bod. Heeft de verkoper al een andere woning? Zo weet je hoe snel je in de woning kan betrekken. Waarom wordt de woning verkocht en hoe lang heeft de verkoper er gewoond? Zo kom je erachter of er misschien gebreken zijn aan de woning of problemen met de buurt. Ook handig om te vragen: Hoeveel geld ben je kwijt aan maandlasten voor gas, water en licht? Zo krijg je een indicatie van wat jij uiteindelijk hieraan zou moeten betalen.

TIP 5. KIJK NAAR DE MOGELIJKHEDEN VOOR DE INRICHTING

Besteed ook aandacht aan de meer praktische punten van de woning. Gaat jouw mooie grote bank in de woonkamer passen? Waar komt de tv- en internetaansluiting binnen? Wordt de woning kaal opgeleverd of blijft die mooie eikenhouten vloer erin liggen?

Good luck! 😉