Hoe je bespaart op makelaarskosten

Hoe je makelaarskosten kan verlagen.

Een huis kopen is al duur genoeg. Daar wil je niet nog duizenden euro’s aan makelaarskosten bij betalen.

Hoewel de meeste mensen een makelaar inschakelen voor de verkoop of aankoop van een woning, hoéft dit niet. Wij vertellen je hoe het zit.

DE KOSTEN VAN EEN MAKELAAR

Voor de verkoop of aankoop van een woning kloppen de meeste mensen aan bij een makelaar. Dit gaat natuurlijk niet kosteloos. Makelaars rekenen een vast tarief of een percentage van de verkoopprijs. Dit percentage ligt meestal tussen de 1,5 en 2 procent. Echter zijn hier in Nederland geen regels of richtlijnen voor. Sommige makelaars rekenen opstartkosten of bijkomende kosten – zoals een beschrijving van de woning, foto’s van de woning of een te-koop bord plaatsen – buiten het vaste tarief of percentage. Maak dus duidelijke afspraken.

MAKELAARSKOSTEN VERLAGEN

Het is niet verplicht om een makelaar in te schakelen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om juist geen makelaar te benaderen. Door platformen zoals Vodem.nl kunnen de koper en verkoper elkaar vinden en direct contacten. Zonder een tussenpersoon! Dat scheelt je al in de opstartkosten. Vervolgens kan je ervoor kiezen om zelf de aan- of verkoop af te ronden.

Mocht je toch ondersteuning nodig hebben bij de aan- of verkoop? Wij helpen je graag. We werken met professionele aankoop- en verkoopmakelaars. Zij kunnen met je mee naar bezichtigingen, onderhandelingen voeren en/of je begeleiden met het juridische gedeelte. Ook voor hypotheekadvies kun je bij ons terecht. Klinkt interessant? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.