Wat je moet weten als starter op de woningmarkt

Tips voor starters op de huizenmarkt

Tijd voor het grote mensenleven?

Je bent afgestudeerd en hebt (eindelijk) een baan gevonden. Dan is het tijd voor je eigen plekje; voor jou alleen of samen met je vriend of vriendin. Maar je bent nieuw op de woningmarkt en hebt geen idee waar je rekening mee moet houden…

Wij zetten het een en ander op een rijtje.

Startershypotheek

Hoeveel kan ik lenen? Met welke kosten krijg ik te maken? Kan ik een hypotheek afsluiten met een studieschuld? Goed advies is belangrijk. Er zijn nogal wat mogelijkheden voor een hypotheek. Een hypotheekadviseur kan je met deze vragen helpen. Deze gesprekken zijn vaak gratis en vrijblijvend.

Eigen geld

Hoeveel je mag lenen is door de overheid bepaald. Het bedrag dat je maximaal mag lenen voor een huis is 101% van de waarde van het huis. Dit percentage gaat de komende jaren naar beneden. Vanaf 2018 mag je maximaal 100% van de waarde van je huis lenen.

Door deze daling van het maximale percentage dat je mag lenen, heb je steeds meer eigen geld nodig voor de bijkomende kosten. Een beetje gespaard hebben voordat je een eigen huis koopt, is dus wel handig.

Hulp van je ouders

Als je lieve ouders hebt, kunnen zij jou wellicht helpen bij het kopen van een eigen huis. Zo kunnen ze je geld lenen, een bijdrage aan de hypotheek leveren of de hypotheekakte meetekenen. Bij die laatste optie zijn je ouders voor de hele lening aansprakelijk als je de hypotheek niet meer kunt betalen.

Daarnaast kunnen je ouders – of een lieve tante, oom, opa, oma, etc. – een bepaald bedrag aan je schenken. Voor de aankoop van een eigen huis kunnen jouw ouders (en tante, oom, opa, oma samen) eenmalig maximaal €100.000 belastingvrij schenken. De voorwaarde hiervan is dat je, en eventueel ook jouw partner, tussen de 18 en 40 jaar oud bent.

Door een van deze opties wordt het kopen van je eerste eigen huis een stukje makkelijker.

Ben je nog op zoek naar jouw eerste eigen stekkie? Maak een account aan en vind jouw huis.